IQ Resväska


Förord:

Fröken Wallenberg är arg igen. Och det var minsann inte igår känns det som.

Det var även länge sedan jag skrev ett inlägg om något som har med den riktiga världen att göra och inte bara med Wallenbergs lilla lägenhetsvärld (eller den kaotiska inre värld som är överbefolkad av galna demoner i Wallenbergs huvud.

Jag brukar inte vara offentligt arg. Ni kanske inte tror mig men jag är egentligen en vänlig själ som är artig och trevlig mot min omvärld IRL.


Spydig kommentar från Närstående 2 så att jag besparar henne besväret:

Närstående 2: Jo visst. Som när du blir helt rabiat när någon har fötterna på sätet eller röker på inomhusperrongerna, då? Vad kallas det? Rar och gullig?


Svar från Fröken Wallenberg: Det räknas inte. Då är jag arg i uppfostringssyfte, med ett tydligt mål som är för allas bästa. Vem ska annars uppfostra alla ohyfsade människor med stora egon här i världen?



Jag är vänlig!

Men tyvärr finns det inga vittnen här i min blogg för det verkar faktiskt inte vara en enda (!) av mina vänner som läser min blogg (var är ni?).

Jag tycker att man har rätt att vara arg och ingripa om någon är uppenbart egoistisk, hänsynslös eller elak. Men ibland är det svårt att tyda handlingens art. Ibland kanske personen bara är dum. Dum som i ointelligent alltså.


Men så här dum kan väl ingen vara? Rena rama IQ resväska ...



Berättelse:

Idag var jag tvungen att gå ut, fast jag inte är frisk. Det var nämligen helt öde vad gäller ätbara ting i mitt hem - borträknat husdjuren (kan man äta silverfiskar förresten? De ser ju ut som små strömmingar. Fast oj vilken fångst som krävs för att bli mätt!) 

Hursomhelst var scenariot inte välvilligt för någon som vill hinna bli frisk till gurun Jacob Bengtssons ståupp-trädande imorgon kväll ...

(jacobbengtsson.blogg.se)




Scenario
Plats:
Iskall t-banehall

Status: Förkyld strax under febergräns och 9 minuter kvar till tågets inkommande.


För att inte behöva stå mitt i det iskalla draget i nästan tio minuter så flyr jag in i Pressbyråaffären en stund. Och för att döva mitt skuldmedvetna samvete för att jag utnyttjar Pressbyråägarens värme, så handlar jag en vara (fast jag just kommit från Konsum och redan har en överfylld shoppingvagn med varor). Jag gör detta för att jag då blir kund "och har rätt att stå där". Inte för att jag vet om det finns regler, men det känns bättre, trots att jag vet att många andra i affären också bara sökt sig in för värmens skull. Fast dessa andra köper ingenting, de ställer sig och läser ägarens tidningar gratis istället.


När det är tre minuter kvar så rullar jag ut min blytunga vagn och börjar gå mot den större vagnspärren. Just när jag ska passera så blir jag genad av en hel hord små människor. Eller åtsidanknuffad faktiskt. De bara tränger sig förbi utan genans. (Hade de varit svenskar så hade jag sagt något, men nu var de inte det, så jag höll mun, annars kanske folk tror att man är rasist.) "Inte hela världen", tänker jag, så jag väntar tills de är förbi och börjar gå mot hissen. Det är då som jag med fasa inser att de också ska med hissen. Tusan också! Nu missar jag tåget och måste vänta tio minuter till (och kanske köpa en till vara), bara för att de är så många.


Men det kanske går, alla kanske får plats? Så jag väntar tålmodigt och ser barn efter barn troppa in i hissen och sedan en barnvagn, en resväska och två mammor i ca 40-årsåldern. När detta är gjort är hissen full. Ingen plats för mig alltså, och som alla vet så är tunnelbanehissar inte direkt något som Christer Fuglesang skulle lifta till Venus med, så det står helt klart att jag inte kommer att hinna med tåget om jag måste vänta tills hissen kommer tillbaka igen.

Jag tittar lite bedjande på familjehorden, och hoppas att de ska förstå vinken och att några ska kliva ur och ta trappan. Men nej. De ser bara irriterade ut för att jag fortfarande håller upp dörren.

Konstigt, tänker jag, varför ska alla ta hissen, är de handikappade? Näe, verkar inte så. Jag tittar närmare: Det är två till synes fullt friska mammor i 40-årsåldern, en barnvagn och en resväska på hjul samt 7 barn som inte har gipsade ben. Varav en tonåring! De andra barnen är inte pyttesmå heller, till och med den minsta på cirka fem år skulle kunna ta trappan, jag menar, det var väl ändå med hjälp av fötterna som ungen tog sig till tunnelbanestationen?

Jag gör en snabb överslagsräkning i mitt huvud och tänker att det egentligen bara är barnvagnen (med innehållande barn) samt resväskan plus ett stycke medföljande mamma som verkligen har ett hissbehov - vilket betyder att den andra mamman och hela 6 till synes friska ungar skulle kunna ta trappan istället! Men detta var inte alls vad jag krävde.


Nu börjar ni undra hur i hundan nio personer med barnvagn plus resväska får plats i en liten tunnelbanehiss? Svar: de var asiater, men eftersom Fröken Wallenberg bara är marginellt större än en asiat, cirka 52 kilo mot deras 42, så hade det räckt med att tonåringen (min storlek) tagit en åttaåring (min vagns storlek) i hampan och knallat.


Därför säger jag med ljuv och vänlig röst: Kan inte någon av er ta trapporna så att jag och min vagn får plats? Jag pekar på vagnen, som är proppfull och omöjlig att lyfta, ännu mindre bärbar nedför en trappa.


Deras reaktion? De stirrar på mig som om jag snarare sagt: Kan jag få sälja era barn över internet?
De bara stirrar och svarar inte ens.

Jag blir helt ställd. Förstår de ens svenska? Men ingen säger något i stil med  "no speak swedish" heller, de bara tittar på mig som om jag vore en blottare med vapnet i min hand. Jag tittar stint på mammorna och säger igen: Snälla låt mig åka med, jag hinner inte med tåget annars. För säkerhets skull: Pleeeease, can one or maybe two of you take the stairs so I can take the elevator with my heavy luggage? Den närmaste mammans kyliga svar på ganska fläckfri svenska: Vi hinnel inte hellerl med tåget om du hållel i döllen. Släpp döllen!

Jag tänker: Förbannade J*vla människor, jag ska äta era ansikten! Men säger väluppfostrat med ett rart leende: Måste alla ta hissen, det är det jag undrar?

Mamman: Vi vill åka tillsammans.

Jag: De flesta av er behöver ju inte ens åka hiss? Här börjar jag förtvivlat använda kroppsspråket också och prata extremt långsamt. Jag försöker regissera och omorganisera: Kan-inte-du-JA DU!-till exempel (pekar på tonåringen) ta trappan (pekar mot trappan och "knallar" med fingrarna), så kan JAG här (pekar på mig själv) åka som har en tung vagn? (pekar på vagnen och visar hur full och tung den är).


Nu hade jag gjort allt jag kunde, och även om de skulle vara ganska så förståndshandikappade eller bara läst pratkursen och skippat hörförståelsen i "svenska för invandrare", så borde de ändå kunna förstå vad jag menade. Jag menar, jag lyckades faktiskt en gång boka ett gästrum i Grekland av en halvdöv kvinna som inte talade ett ord engelska (och jag ingen grekiska tyvärr), och allt flöt fint med lite kroppspråk. Och detta fast det fanns försvårande omständigheter som att jag 1) inte skulle ha rummet förrän en vecka senare. 2) skulle komma efter att de låst för natten och 3) dessutom bett om en väckarklocka.

När jag nervöst anlände en vecka senare i beckmörkret, långt från all civilisation, så stod den 105-åriga dövblinda tanten där i nattlinnet, vid ytterdörren, och väntade - med en liten väckarklocka i handen. Jag nästan grät! Och kramade om henne.



Tillbaka till storyn och asiatfamiljen.


Reaktion: Fortfarande inget svar, bara ogillat stirrande!


Jag vill inte peka ut någon folkgrupp, men kanske var de Koreaner? Är man buddhist i Korea? Dessa människor var inte buddhister! Snarare var de en skock får, moderater eller Texasbor. Eller i trotsåldern.



Det är nu Wallenberg blir - uppfostrande - arg. Tänker: Är de verkligen så egoistiska, det kan inte vara sant! De låter mig alltså missa tåget bara för att "alla i sällskapet ska kunna åka hiss tillsammans", och ingen kan vara ifrån skocken ens i den j*dra minut som det tar att gå nedför en trappa!

Eller förstår de inte vad jag menar? Är de så dumma? Allihopa? Så dum kan väl ingen vara?

Grrrr, IQ-resväska!



Plötsligt blir jag Percy Nilegård-ilsken och säger hetsigt: Ok! Då gör vi så här ... JAG tar trappan och NI tar min vagn!

Och så kör jag in min vagn rakt över deras fötter med ett: Vi ses därnere! Sedan smäller jag igen dörren om deras gapande munnar och lubbar nedför trapporna för att hinna rulla ut min vagn själv "och inte vara till besvär", för dessa uppenbart ogina människor.

Tyvärr hinner jag inte riktigt ända fram, så den ena mamman börjar rulla ut min vagn med stor indignation. Utan en blick på henne tar jag vagnen med en knyck på nacken. Sedan rullar jag in i tåget, medan hela asiatiska kontinenten tittar på mig som om jag just kissat i deras hiss.


SLUT berättelse.



Ja, vad säger ni? Gjorde jag fel? Var jag oförskämd?

I Wallenbergs värld gör Wallenberg naturligtvis alltid rätt - men i er värld?












Det hade förmodligen gått bättre om jag bara frågat resväskan istället. Man ska inte underskatta resväskors intelligens. Den hade nog förstått direkt och välvilligt börjat studsa nedför trappan så gott den förmådde ...



Kommentarer
Postat av: ullrika

WOW!! jag upprepar, WOW(förlåt att jag gapar i din blogg men... wooow!)! du fixar det jag alltid önskar att jag hade gjort (och faktiskt bara gör en gång av åtta gör)!

du är min hjältinna frkn wallenberg. om du gjorde rätt?? vatüsan: skiter björnen i skogen? sover dolly parton på rygg? har påven lustig mössa? JA! du gjorde rätt. å på så in i helskotta stencoolt vis...

fast du, "moderater"? :)

PS. sorry att jag morrade i din blogg innan. ska aldrig göra igen (om du inte skriver elaka saker om namngivna människor på annat ställe än din egen blogg menar jag) och hade inte klockan varit så mycket skulle jag läst hela din historik för att se om du är lika härligt rolig jämt eller bara just i den här inlägget?

dessutom, kan inte låta bli att bli fånigt generad för din cred hos mig. känns fint att kunna undvika ge folk epilepsi. det har alltid varit ett av mina mål i livet!

2008-04-12 @ 23:40:19
URL: http://akirllu.blogg.se
Postat av: emma

Åh, tanten i Grekland in my heart (som jag och mina tjejkompisar brukar säga, med en gigantisk glimt i ögat)!

Och JA: du gjorde helt rätt. Heja dig!

2008-04-13 @ 00:56:41
URL: http://barabratack.blogg.se
Postat av: emma

Och så glömde jag förstås vissa detaljer:

1) Du skriver utomordengtligt bra. Jag läser dina kilometersinlägg med stor nyfikenhet, trots att jag knappt blev godkänd på läshastigheten i grundskolan (och faktiskt inte har utvecklat den biten av mitt språkliga jag mer fram till nu heller).

2) Jag undrar jättemycket över din helomvändningsdesign. Känns som att jag borde säga något i stil med ditt "Oh my gulness!" fast om det rosa. Återkommer när jag hittat på ett passande uttryck för den här färgen (och då gillar jag ändå rosa på nåt intressant vänster).

3) Nu vet jag inte om jag har tid varken till att plugga eller diska efter kyrkan imorn. Wallenbergschocken kommer att ta upp både all tid och tanke. Är redan alldeles fnittrig av nyfikenhet.

2008-04-13 @ 01:02:15
URL: http://barabratack.blogg.se
Postat av: t0tta

Hmm.. Om du gjorde rätt? Halvvägs igenom ditt inlägg, var JAG så förbannad att jag skulle vilja trycka ner samtliga små asiater i en väska med hjul och rulla ner dem för trappan. Jag är imponerad av att du behöll ditt lugn, men ändå kom med tåget.. Helt klart.

2008-04-13 @ 02:01:41
URL: http://t0tta.blogg.se
Postat av: Helena

Ja, nog kan jag halla med om att det ar varierande kvalitet pa bloggarna jag listade upp. Men om man som jag jobbar pa ett internetcafe (i Melbourne, Australien, darav mitt avsaknade av a a och o... ja du fattar) och star och glor pa en skarm hela dagarna blir man aningens uttrakad ibland och far ta till drastiska medel. Ungefar som alla sveriges pensionarer som tittar pa Glamour varenda dag, i brist pa battre. Och ska jag va arlig har jag nog blivit lite pensionarsbesatt pa vissa bloggar, lite Tre Kronor-syndromet. Man fick lov att titta, for man ville liksom veta vad som skulle handa sen. Och for att det inte gick nat battre pa TV pa onsdagkvallar.

Herregud.. Det ar ganska illa va?

2008-04-13 @ 02:12:07
URL: http://napok.blogg.se
Postat av: joel

Du skulle givetvis ha tagit sats och sprungit in i hissen med kundvagnen före. Då hade koreanerna tryckts ihop (för ja, koreaner består BARA av luft, de är tp som barbara-dockor.... Jag kan ha fel, vi har ju redan konstaterat att jag inte vet vad en korean är ;D).. sedan hade du lungt kunnat gå in i hissen..

Plockat ner de tillplattade koreanerna i kundvagnen och gjort ballonger av dom senare...

2008-04-13 @ 02:15:08
URL: http://joelsunderbara.blogg.se
Postat av: Pappa C

Klart du agerade rätt! Vilka sköna praktpuckon!!!
"Vi vill åka tillsammans".
Nej, man kan åka på semester tillsammans. Hiss är inget måste.

Hoppas dom fick ont i fötterna.

2008-04-13 @ 07:35:54
URL: http://www.pappac.se
Postat av: Neumann

Enligt mig gjorde du nästan rätt. Mitt sätt är självklart det bästa. Jag hade sprungit om dem och gått på hissen ensam och åkt ensam också. Jag kan bara tänka mig vilken dålig luft det skulle bli där inne om jag hade väntat på dem... Så i mitt fall hade väl jag varit egoisten och barnfamiljen arga bloggaren.

2008-04-13 @ 12:03:49
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Esther Margar

Stackars dej allt detta slöseri med din energi som du behöver till din blogg, inte bra. I min lilla värld skulle jag nog ha gått direkt fram till rulltrappan och sett riktigt hjälplös/gullig ut, brukar funka! Alternativt skulle jag ha utsett mitt offer redan i Pressbyrån och rusat fram och erbjudit mej att betala hans dubbeljapp sedan är det inga symmer.

2008-04-13 @ 13:44:17
Postat av: Joel

"Du är jag, jag är du"... nu blev jag förvirrad.. är jag ett brunt sto?.. tittar ner och ser till min fasa att jag har hovar...

*galloperar mot solnedgången*

2008-04-14 @ 08:20:35
URL: http://joelsunderbara.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0