Sverige har ingen egen personlighet. Hon är bara en härmande lillasyster.



Jag gillar inte USA (se förra inlägget). Men jag bor i ett land som ser sig som en lillasyster till USA och ser upp till allt de gör och nu kommer att upprepa deras misstag. Grattis och välkommen till alliansens ruttna värld där allmännyttan säljs ut, alla våra stolta företag säljs ut, till och med sjukhusen och skolorna blir privata. Ingenting får vara statligt. Allt ska drivas i vinstsyfte, allt ska tjänas pengar på. Ungarna ska också tjänas pengar på. Tror ni en värld där folk bara kortsiktigt vill tjäna pengar i första hand blir en bra värld?



Skolorna blir som modebloggar:
Kvalitén på innehållet kvittar, och istället för rektor har man en marknadschef som raggar elever på stan med megafon: - KOM TILL MIN SKOLA! Av mig får du en egen bärbar Mac, en resa till St:Tropez och en svindyr handväska! Man kanske måste teckna abonnemang också på 24 eller 36 månader direkt på plats? Öppet köp i fjorton dagar om man kan visa upp kvittot på skolavgiften? Men ungarna lär bli nöjda.

Att lektionerna mest är lärarlösa hemuppgifter, och skolan saknar aula, skolbibliotek och fria skolluncher det struntar väl ungarna i. De fick ju goodiebags med smink och mobiltelefoner på öppet hus, och Natasha Peyre minglade bland gästerna och sjöng sin senaste singel, eller vad hon nu gör (visar brösten?). Sedan hälsade rektorn marknadschefen alla välkomna med en tävling där man kunde vinna läppglans. (Bengt 45 år blev den lyckliga vinnaren.)


16-årig HubbaBubba-tuggare: -Coolt. Skolan kostar asmycket, men pappa betalar! Och vi har typ inga lektioner, asså. Värsta bra skolan!


Det är ju ok. För Hubbabubban kommer ändå att få börja på pappas advokatbyrå efter gymnasiet, även om hon är analfabet efter tolv års skolgång. Och om hon vill äta pommes frites och dricka cola på skollunchen så är ju det frivilligt och drabbar ingen fattig (ha ha, där fick jag till det!).



Allmänna statliga skolor

Faktum är att detta kanske är det enda området som INTE drabbar de fattiga. För de fattiga lär bara ha råd med "dåliga" statliga allmänskolor. Och då hoppas jag att det är dit de vettiga lärarna söker sig, för att dessa vet att det är där de vetgiriga ungarna finns. De ungar som aldrig haft råd med märkeskläder, men som hittat andra värden i livet och som har ärvt mamma civilingenjörens och pappa röntgensläkarens intelligens - även om föräldrarna här i Sverige måste städa eller köra tunnelbana. Och där kommer nyttig skolmat att serveras utan kostnad, och gudarna ska veta att dessa barn kommer att behöva bra mat och god hälsa, för hamnar de på det statliga sjukhuset så vet man aldrig vad som händer ...





 Finns det mer vaccin? Nä, det fina sjukhuset fick allt. De betalade mer. Det var auktion.


Kommentarer
Postat av: Pappa C

Skönt att komma igång med lite politisk propaganda så här på morgonen. Äntligen är Wallenberg arg igen.

Angående USA då. Deras utrikespolitik tycker jag inte om. Jagande efter fiktiva kärnvapen för att kontrollera olja, i kombination med presidentens intressen i vapenindustrin ger en rätt dålig smak i munnen.

Beträffande privatisering:
Jag håller inte med dig helt här. Tror det är bra att privatisera delar av både skola och vård. Eget ägande ger visserligen vinstintressen men å andra sidan genererar det effektivitet och för verksamheten framåt. Tror däremot inte på jänkarnas försäkringssystem.

Nog om detta. Förträffligt inlägg som vanligt frk. W!

Jag har rotade i den svenska sjukvården under några år och det är till mångt och mycket ett under av ineffektivitet. Återkommer vid senare tillfälle med ett inlägg om detta.

2008-04-25 @ 06:08:47
URL: http://www.pappac.se
Postat av: steffen

Men va säger du? Gillar du inte modebloggar? Det kan jag inte förstå;)

Håller med dig om att skola o vård är viktikg. Såklart. Det kunde man ju tro att alla tyckte, åtminståne sossarna.
Nu är det snart 20 år sen jag tog studenten, på de åren har skolan i stort sett totalhavererat. Vården vet väl alla som varit tvugna att besöka en vårdcentral, hur det ligger till.
Så vart tar alla skattepengar vägen? Måste vi verkligen höja skatten till 70-80% för att få en godtagbar nivå? Moms på 36% kanske?
Nej, vårat samhälle är misshandlat o vanskött. Alltför många tar allt för givet och många (inte alla) svenskar tror att pengar liksom bara finns.
Jag är ingen "USA-vän" men lite har vi att lära. Har du tänkt på att om en säljare, doktor eller vad det kan vara kommer i en fin bil så tänker man i Sverige; "fan vilken skrytpelle, vi tar nån annan".
I USA tänker man "Wow, nice car. He must be good, let's hire the guy."

/Ha en go' da'

2008-04-25 @ 06:38:49
URL: http://steffens.blogg.se/
Postat av: Peter L

Och en sak till: I hetsjakten på effektivitets- och produktivitetshöjningar som alltmer armbågar sig in på alla möjliga och omöjliga ställen - skolor, sjukhus, äldrevård, barnomsorg - slits dom få priviligerade som fortfarande får ynnesten att jobba (och inte rationaliserats bort) snabbt ner till knäna så dom nätt och jämt klarar att gå i väggen.

Naturligtvis finns en affärsidé även bakom detta. Det gäller ju att få kunder till dom fina sjukhusen.

Nånstans tror jag ändå att tillväxtmaffian biter sig själva i svansen. (Det vore iofs en syn för gudar).

Ställer frk. Wallenberg upp i nästa val röstar jag självklart på sagda frk! (Åtminstone om det är som jag tror - att namnet uttalas med stark betoning på första e:et?)

2008-04-25 @ 08:51:12
URL: http://eopl.blogg.se
Postat av: H.E.R.T.I.G.I.N.N.A.N Anne af Uppsala

många länder ser upp till USA och jag har aldrig förstått vad lilla sverige hade med 11 september att göra? ren hyckleri när sverige hade tyst minut som om USA skulle ha haft det för lilla Sverige

2008-04-25 @ 08:58:46
URL: http://veckomagasinet
Postat av: Valier

Sanningen att säga så har jag köpt den amerikanska drömmen med hull och hår. Jag älskar USA.

Jag känner mig som hustrun till en missbrukande, misshandlande och notoriskt otrogen man.
(Jo, sådana kvinnor finns visst)

USA gör idiotiska saker, men ingenstans (hittills) känner jag mig så fetcool och så filmstjärnig som i Los Angeles. Det står jag för. Men skulle aldrig ge mig på att försvara allt det där andra.

Jag har fått frågan var Rönninge ligger, och det är kanske oklart för någon.
Rönninge är huvudort (med pendeltåg och allt) i Salems Kommun. Nu mest känt för nassemarschen varje höst. Så var det inte då. På min tid.
Jag har alltid varit något av en metropolit, och därför var resan till Blackeberg ingen match, innebandyn var däremot en match.
Numera reser jag hellre till USA än Blackeberg.

2008-04-25 @ 10:04:03
URL: http://valier.se
Postat av: Jonas Gunnarsson

Fast så där tror jag inte att det blir om skolan segregeras. De rika har råd att satsa på bra utbildning i en avreglerad skolvärld och om föräldrarna betalar engagerar de sig förmodligen för att deras barns skolgången ska fungera väl. När en hög standard (materiell rikedom) har uppnåtts och ska förvaltas krävs kunskap. Varför skulle vi annars utbilda oss mer nu än för 50 år sedan?

Jag vet inte vilka du pratar om? Satsar inte Wallenbergs-arvtagarna på att få bra utbildning? (Eftersom du har samma namn tar jag dem som exempel.:)

I övrigt håller jag med om att det finns avarter inom kapitalismen och att segregering uppstår om pengarna styr. USA är ett tydligt exempel. Där har de väldigt olika standard i olika bostadsområden. Jag har inte sett det själv, bara hört från några som har varit där.

2008-04-25 @ 11:44:52
Postat av: Joel

Efter att ha flyttat runt en del och sett med egna ögon:

Sverige ska ta mej fan värna om det system vi har (hade?).. Att eftersträva någon sorts maximal tillväxt på småstackares bekostnad skiter sig totalt i längden...

Vi har det helt absurt bra i sverige, att försöka efterhärma andra länder är ett jävla skämt, sluta sälja ut företag, fixa a-kassan igen och låt folk sjukskriva sig när dom behöver så att dom slipper bli långtidssjukskrivna...

2008-04-25 @ 12:48:36
URL: http://joelsunderbara.blogg.se
Postat av: Baffe

Jag gjorde inga påhopp, elle rvad det nu var du skrev. Utan ibland känns det som om vi invandrare inte duger till något annat än att folk skämtar om oss, som om de visste hur det var. Eller att en invandrare som tror sig vara bättre än alla andra för att han blivit stenrik på sitt billiga rapp som säljer för att han rappar om ghettot och hur livet som blatte är står där och drar skämt om vad hans pappa sa en gång eller vad mamman sa och en hel publik skrattar åt sånt.
Tycker bara att man borde uppmärksamma de invandrare som kanske inte alls har det så dåligt utan kämpar varje dag för att lära sig något nytt och ses som en människa i första hand. Menar bara att man inte alltid måste ses som invandraren.
Jag bara påpekade att det finns svenskar som är emot sådana saker också.
Själv bor jag i ett väldigt bortglömt område, där man kastar in alla invandrare och arbetslösa. Har många grannar som är svenskar, och tro det eller ej inte har någon mer att vända sig till än vår familj.
Då blir det ofta att de förbannar den nya regeringen, de nya reglerna och dagens samhälle.

Jag tycker btw om att läsa din blogg, äntligen ser man att någon skriver om någonting vettigare än vilka märkeskläder de köpt för ett superbilligt pris(sånt jag måste spara flera månader för om jag ska ha råd att köpa det) Men sen är det ju försent, för modet är redan ute.
Därför tycker jag att det är starkt av dig att vara lite med jordnära och förstå verkligheten medan alla andra lever i en materialistisk värld.
word up!

2008-04-25 @ 16:09:13
URL: http://bafraw.blogg.se
Postat av: S

Grattis och välkommen till alliansens ruttna värld där allmännyttan säljs ut, alla våra stolta företag säljs ut, till och med sjukhusen och skolorna blir privata. Ingenting får vara statligt. Allt ska drivas i vinstsyfte, allt ska tjänas pengar på. Ungarna ska också tjänas pengar på. Tror ni en värld där folk bara kortsiktigt vill tjäna pengar i första hand blir en bra värld?

Statlig egendom och verksamheter i statlig regi är ett problematiskt kapitel. Orsaken är just avsaknaden av vinstsyfte, eftersom vinstsyftet ger incitament till effektivisering. Utan effektiviseringsincitament avstannar tillväxten, och i värsta fall blir den negativ. (Jag antar här att effektivisering är något vi vill ha; vi vill ha bättre skolor, bättre sjukvård, bättre mat.)

Vinstsyftet gör en viss vara billigare. Ponera en marknad där vi har ett fåtal aktörer, och priset på en viss vara hålls därför uppe, och vinstkvoten är hög. På en sådan marknad skulle det finnas incitament för andra att investera, eftersom de kan tjäna mycket pengar på den höga vinstkvoten. Tillströmningen av investeringar och nya företag på marknaden gör produkten billigare genom konkurrens, och vinsten sänks tillslut till en kvot där intresset för fortsatt produktion av varan kvarstår, men slutar att ge ytterligare investeringsincitament. På detta sätt elimineras på en fri marknad hutlösa profitkvoter. När profitkvoten sedermera stabiliserats, måste ytterligare vinst inhämtas från rationaliseringar av verksamheten, d.v.s. producera mer av en viss vara eller tjänst för samma eller mindre kostnad. Ett system där vinst är incitamentet leder till alltså till mer produktivitet och relativt låga vinstkvoter.

Ett system med vinstincitament ger också bättre produkter. Eftersom det företaget som omsätter mest pengar också vanligtvis uppnår högst profit, finns inte bara ett intresse i att producera billiga varor, utan även bra varor. En billig vara som är värdelös kommer folk i längden inte köpa, och därmed är investeringen bortkastad. Man kan notera här att marknaden inte alltid strävar efter den bästa kvalitén, utan en balans mellan pris och kvalité eftersom majoriteten av befolkningen inte har råd med det bästa som kan erbjudas. Med vinstincitament erhåller vi alltså både ett pris som enligt konsumenterna är rimligt och en kvalité som önskas.

En fri marknad ger utöver ett löfte om Midas' guld för den flitige en piska. Det företaget som inte producerar billigt eller kvalitetsprodukter kommer inte få kunder, och utan kunder ingen omsättning, och utan omsättning inget företag. Företagsledarna måste alltså vara effektiva i sitt arbete, annars går helt enkelt företaget i konkurs. En fri marknad har alltså en piska och en morot, som i sin tur bidrar till att öka effektiviteten hos en given verksamhet och bidra till en stabil kvalitet hos produkterna som säljs. Allt detta följer, givet att man accepterar premissen om att människan främst ser till sitt eget hus först, m.a.o. att hon överlag agerar i sitt egenintresse.

Varken morot eller piska finns dock vid statligt ägande. Låt oss analysera statligt ägande och se om någon incitamenstruktur föreligger. Vem är det som äger? Lite vagt sagt, folket. Vem är det som styr? Representanter av folket. Detta verkar inte leda till något problem, eftersom den byråkraten som styr ett företag är en del av folket, vill han väl gynna sig själv, kan man resonera. Men observera här den kritiska skillnaden mellan andel nytta för byråkraten relativt investerat arbete, och mellan andel nytta för företagarn relativt investerat arbete.

En egenföretagare som investerar en enhet arbete får exakt lika mycket avkastningen som den enheten arbete gav upphov till. Jämför detta med en byråkrat som, av en enhet arbete, får ta del av en niondemiljontedel av avkastningen från denna enhet arbete. Detta eftersom varje andel investerat arbete inte bara gynnar byråkraten, utan nio miljoner andra svenskar. Varje enhet arbete sprids alltså ut. Ett exempel på detta är de ryska bönderna före NEP i Sovjetryssland. Varje bonde hade två fält att odla på, ett litet för hans eget och hans familj bruk, och ett för produktion till resten av befolkningen, inte till marknaden, alltså.

Den genomsnittlige ryske bondens fält för eget bruk var tjugo gånger mer produktivt än de fält vars produktion var för allmännyttan. Dessa fält för allmännyttan led av samma problem som statliga företag, avkastningen för individen gentemot investerat arbete är utspritt på allt för många för att påverka ens egen situation.[1]
Därmed fallerar hela den positiva -- den som medför vinst för individen -- incitamenstrukturen i mänskligt handlande. (Observera också det fantastiska i att desto mer rationella byråkrater vi har, desto mindre incitament har dem.)

Den negativa incitamenstrukturen, den som medför straff för individen, fallerar av samma princip; en byråkrat som styr ett statligt företag förlorar inget (eller rättare sagt 1/9 000 000 av förlosten) på att ett statligt företag går i konkurs och inte kan klara av minus i budgeten. Byråkraten har bara sitt jobb att förlora, vilket är ganska litet jämfört med företagaren som har hela sin investering att förlora.

Något som ytterligare underminerar den negativa incitamentstrukturen är att ofta går inte statliga företag i konkurs; de räddas av staten genom att den skjuter till pengar. Ett exempel på detta är Enronaffären samt en händelse kring SJ 2002.

När Enronaffären kom i ljuset och företaget gick i konkurs var det visserligen illa, men skadeverkningarna slutade där. Enron bad Bushs regering om pengar för att få verksamheten på fötter igen. Bushs regering nekade, eftersom det var ett privat företag (Bush hade dessutom fått stora summor pengar till sin kampanj av Enron, men avstod alltså ändå från att hjälpa företaget). Ungefär samtidigt hade SJ försatt sig i konkurssituation p.g.a. felkalkyler. Staten gick då in med en miljard för att SJ inte skulle gå i konkurs. Lärdomen är denna; om ett privat företag gör bort sig går det i konkurs och skadeverkningarna är begränsade. Om ett företag i statlig regi gör bort sig är skadeverkningarna potentiellt obegränsade.

Utöver skadeverkningsgarden bestraffades Enron för sin irrationalitet. SJ belönades för sin. Incitamenstrukturen är upp och ner-vänd.

Tillämpa sedan dessa principer på valfritt problem som rör vinstintresse, fri marknad, etc. Skolor som sjukvård, mat som mobiltelefoni.

[1] Almgren, FL., Alla tiders historia Kurs A, 2008. Gleerups.
[2] Norberg, J., När människan skapade världen, 2006. Uddevalla: Timbro förlag.

2008-04-25 @ 16:20:31
Postat av: Johan Lindell

mY gOD! Varför kommentera en blogg när man kan skriva en uppsats i kommentatorsfältet typ?

2008-04-25 @ 19:56:22
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Johan Lindell

Jag lyssnar alltsomoftast på den så fina och härliga ungdomskanalen SR Metropol. De hade häromdagen nån slags resereportage. En svensk kille hade hängt med sin latinokompis till Uruguay och Argentina. I Montevideo skulle de besöka en bekant, "men var försiktiga", det är ghettot sa de. "Flasha inte med mobilen och stoppa plånböckerna i innerfickan". De var lite skakiga och förväntade sig nån slags Bronx death zone med knivskärargäng till höger och vänster. Vad de mötte var ett jättemysigt höghusområde. Inget klotter någonstans. Inga portkoder. Blommor och hela och fina möbler i trapphusen. Efter det fick de skämmas som fan för sitt skitiga Alby. Och inse att vi i Sverige börjar närma oss U-landsnivå.

2008-04-25 @ 20:01:31
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Pappa C

Respekt till S.
Han är påläst.

2008-04-25 @ 21:15:01
URL: http://www.pappac.se
Postat av: Caroline

Jag håller med dig! Vart är skolan på väg egentligen?? Jag studerar till lärare och har varit ute på praktik ett antal gånger de senaste åren. Det är likadant överallt, stökiga elever, nerklottrade korridorer, skolk och föräldrar som inte bryr sig.

Men jag tror inte bara att det beror på de politiska omständigheterna. Eleverna var likadana under sossarnas regeringsperiod. Mycket beror på ungarna själva, många bryr sig inte för deras föräldrar har inte lagt ner någon möda på att (uppfostra dem) eller få sina avkommor att fatta vad man har för nytta med en ordentlig utbildning.

2008-04-26 @ 01:41:00
URL: http://karlssoncaroline.blogg.se
Postat av: steffen

Kan inte släppa detta. Intressant diskussion!

Håller med, "S" är påläst.

Däremot tycker den "röde" delen av mig att vi borde bygga ett system som ger ALLA lika rätt till god kvalitet i skola, vård o rättsfrågor. Sen får det räcka där! Men det kanske inte är rött utan mer humanistiskt.
Inom de sektorerna ska lika förutsättningar för alla gå före marknadsekonomins intressen. Därmed är inte sagt att man ska hindra privata alternativ. Man får komma på sätt att kvalitetssäkra. (vilket inte sosse-samhället lyckats med, trots enfald istället för mångfald)

Däremot, apoteksmonopol, vin&spritmonopol, skanova (ägs ff av telia) mm är horribelt. Det är en orättvisa som slår undan benen på initiativtagare som i ett fritt samhälle självklart skulle ha rätt att leverera tjänsten med bättre service, öppettider eller pris.

2008-04-26 @ 11:33:33
URL: http://steffens.blogg.se/
Postat av: Petra

Hej!
Vill du veta vad amerikanerna har "koll på" så kolla gärna på min blogg. :)

2008-04-29 @ 18:04:01
URL: http://www.petra79.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0