Vi beundrar "Ledare av den fria världen". Men vem är fri?

(Del 3, USA-inlägg)




Fria val? Varför skulle det vara bra? Är det någon som tror att människan alltid väljer det alternativ som är det bästa för henne om hon får ett helt eget fritt val och ingen informerar henne om riskerna? Kan man stå emot lockelser hur mycket som helst?

Skulle jag äta marsipantårta till middag om ingen informerat mig om att fisk och grönsaker var bättre?

Skojar du? Självklart skulle jag äta middag på ett konditori varje dag om "jag fick". Vadå "fick"? Det får jag ju? Näe, inte för mitt överjag. Och det där överjaget är framodlat av hälsoartiklar, socialstyrelser och allmän statlig information. Knappast av den fria kapitalistiska världen för då skulle det bli Fanta light och Gorbys. Men det där överjaget blir svagare och svagare för varje generation nu. Snart har den sista folkhemsspillran dunstat bort i rymden. Snart dör den sista personen ut som minns hur det var ... 
- Åhh Närstående 3, tack för all fin mat jag fick och allt du lärde mig. Men jag håller på att glömma nu. Hur var det ... ?


Är det någon som tycker om att använda fritiden till att kartlägga Sveriges alla elleverantörer? Hitta det billigaste mobilabonnemanget? Åka bil tolv mil för att köpa den billigaste köttfärsen (gjord på slaktrester efter hundmatstillverkning) på någon skum livsmedelsaffär som just fått EU-tillstånd trots Sveriges protester.


Gillar vi det livet? Näe, inte jag i alla fall. Jag skulle hellre ringa i min statliga miljövänliga Konsum-mobil med lägst strålning - istället för coolast utseende och inbyggd hårfön. Jag välkomnar en värld där forskare på statens uppmaning forskat fram den minst hälsofarliga varianten som sedan erbjuds de oskyldiga och godtrogna undersåtarna. För godtrogna har vi rätt att vara. Vi kan, hinner och orkar inte ta ansvar för allting. Vi måste kunna lita på att vårt samhälle erbjuder oss bra produkter som inte tar livet av oss. I en alltför fri värld så vinner alltid pengarna över människorna. Vill vi verkligen ha en helt fri värld?


Inse vilket starkt land vi skulle kunna ha om alla medborgare förlitade sig på sin regering och regeringen i sin tur tog ansvar för sina medborgares hälsa, väl och ve, så som en förälder ska. Då skulle vi äntligen få våra snälla mobiler och ALLA i hela landet skulle köpa den, och pappa staten skulle stärkas i sin ekonomi eftersom ALLA köpte de statliga produkterna - som ju var framtagna för vår hälsas skull. Och sedan skulle finländare, norrmän och danskar börja resa till Sverige för att köpa en snäll mobil, och snart skulle europa följa efter, och på köpet får vi då en blomstrande turistnäring. Alla skriker efter den snälla mobilen, kineser, amerikaner, ukrainare. Och till slut börjar andra länder att vilja importera Sverige-mobilen - för stor efterfrågan betyder pengar, och pengar vill alla länder ha. Men det är Sverige som tjänar mest pengar. Sverige tjänar plötsligt enorma pengar -  eftersom vi är marknadsledande på mobiler I HELA VÄRLDEN!


Hur kan man inte vilja sträva efter detta? Jag menar, det vinstdrivande var inte målet från början, men snällmobilen blev ändå en succé. Är det så omöjligt att tro på? Har vi ens råd att tro på något annat? Det är vår hälsa det handlar om.


När Sverige fortfarande var ett folkhem och inte ett vinstdrivande företag så satsade regeringen pengar på folkhälsan. När socialstyrelsen propagerade för tallriksmodellen så mådde folk bättre. När Televerket skötte våra telefoner så krånglade de inte. Barnkläderna värmde och skolmaten var inte ifrågasatt. Vem och vad skriker högst idag? Och varför?


Jag orkar inte välja mer. Ju mer som avregleras desto mer måste vi ta ställning till. Och ju sämre varor tvingas vi stå ut med. Borde det inte vara tvärtom? Till slut måste varje familj ha en valkonsult som tar hand om alla privata val åt oss. Han kan debitera per timme och välja el, mobil, bredband och skola åt ungarna. Och bör man köpa sin hyreslägenhet eller inte? Är det farligt med mjölk eller är det jättenyttigt? Köra GI eller vegankost?

Folk som har en bra ekonomi kan anlita konsulten även för val av partner genom dejtingsida samt semsteranläggning genom att låta honom läsa igenom kvällstidningarnas alla resebilagor 6 månader retroaktivt.


Bläää. Jag är val-övermätt. Jag kan inte ens ta beslut om jag ska andas in eller ut just nu. Jag har blivit blockerad. Avreglerings-utbränd.



Hur långt ska det gå? Ska vi välja vattenleverantör också?
(Jag ber om ursäkt för följande ej censurerade dialog. Känsliga tittare varnas för att kommande text kan verka stötande.)


*Riiiing *



-Fru Husmor Britta Wallenberg!


-          Ja god dag, jag ringer från Västkustvatten. Har ni vattenklosett hemma?

-          Ja ...?

-          Vad bra! Vilket vatten skiter du i idag?

-          Ja, det är väl, ehhh ... nä jag vet inte.

-          Aha, då har du förmodligen ett tillsvidareavtal med Mälarvatten.

-          Jaha.

-          Ja, tillsvidareavtal är ju det dyraste man kan skita i.

-          Oj. Vad innebär det?

-          Jo, alltså om du skulle bli magsjuk så rusar ju priset i höjden! Det smartaste är att binda priset när priset är lågt.

-          Och när är det då?

-          Alltså när man är hård i magen så kan man teckna avtal och köra med fast pris. Blir man sedan lösare i magen så är det ju tryggt att veta att man fortfarande har sitt fasta ändå.

-          Åhh, vad fint!

-          Då undrar jag, är du nöjd med ditt vatten?

-          Ehh ... jo, hur menar du?

-          Ja, vi på Västkustvatten, vi har ett litet erbjudande just nu som heter SHIT-RATE. Du får skita hur många gånger du vill de första tre månaderna.

-          Ja, det låter ju bra. Jag har ju haft lite besvär med magen och  ...

-          Ja men då låter det ju som om SHIT-RATE skulle passa dig just nu! Och det bästa är att om du bestämmer dig nu direkt så ingår även fria minuter.

-          Vad är det?

-          Då kan du sitta hur länge du vill.

-          Gud så bra. Min man kan sitta i timmar. Jag vet inte vad han gör därinne. Ibland tar han med datorn in också.

-          Ja, då måste de bli dyrt för er.

-          Joo ...

-          Men då gör vi så här, att jag skickar hem avtalet som är ett bindande abonnemang på 18 månader, och sedan får ni komma in i butiken och välja toalettpapper. Vi har många fina nya modeller just nu. Vårt rosa toapapper med Hello Kitty-tryck är mycket populärt bland de unga flickorna medan familjer brukar välja Bart Simpson eller de med guldänglar på. Ett toalettrullesmycke ingår också.

-          Jag förstår. Åhh vad flott.

-          Då får jag önska dig en bra dag och lycka till med toabesöken!

-          Vänta ... jo, det där med vattnet. Blir det inte lång väg att frakta det till Stockholm ända från Västkusten? Jag menar, jag bor ju precis vid vattenverket här på Lovön. Jag ser Mälaren från mitt fönster.

-          ???? Ehh, jag vet inte. Jag har aldrig fått den frågan förr.

-          Ja för det är väl ändå viktigt?

-          Jag kan gå och fråga min chef om du vill?

-          Ja tack, jag väntar.

-          ----------------------

-          Hallå! Nu är jag tillbaka! Min chef sa att frakten är ingen fara. Vi är marknadsledare på skitvatten och faktiskt miljömärkta, vi kör vårt vatten med Green Cargo - både invattnet och utvattnet. Våra konkurrenter Gangesvatten och Niagaravatten har mycket längre fraktsträcka.

-          Är de billigare?

-          Gangesvatten kan hålla sina låga priser genom barnarbetare som bär vattnet på ryggen de första 80 milen. Vi samarbetar med dem när det gäller badkarsvatten. Skulle det vara intressant? Om du tecknar både ditt köksvatten, bad- och klosettvatten hos oss, så kan du få köksvattnet på köpet. Köp tre betala för två liksom. Skulle det vara intressant?

-          Ja ehhh ... ingår handfatsvatten då?

-          Det finns som tillval, men det beror ju lite på ert behov också ... vi kan skicka er ett litet prov med DHL ...



Här lämnar vi Fru Britta Wallenberg och hennes vattenval. Och hoppas vid Gud att detta aldrig blir verklighet. Men om kapitalismen och avregleringen får råda så ...

         

Gud: Hoppas kan de ju alltid. Men det är inte jag som bestämmer längre. Det är marknadskrafterna.        










Självmordsbenägen år 2055:

"Jäklar, jag är rätt deppig. Ska jag skjuta mig? Jag ringer min valkonsult och hör efter vad han rekommenderar."

Kommentarer
Postat av: S

Ditt argument är i princip detta: Människor som orienterar sig på en fri marknad kommer inte att göra övervägande rationella val, utan kommer att bestämma vilken produkt de skall handla utifrån något annat än en kalkyl baserad på kostnad samt nytta. Därför, för att undvika ofördelaktiga konsekvenser som ett resultat av dessa irrationella handlingar, bör staten göra valen åt oss.

För det första förutsätter argumentet att staten är ofelbar, och det måste argumentet göra. Om staten vid varje tillfälle klarar av att sköta sig felfritt, göra perfekta utredningar och komma fram till Sanningen i ett vetenskapligt spörsmål utifrån den första beviskroppen, då är argumentet godtagbart. (Observera att Popper skulle vända sig i graven om någon stat ens påstod att de skulle nå sanningen medelst första beviskroppen i ett vetenskapligt spörsmål.)

Men, som historien förtäljer, är staten inte ofelbar. Tvärtom är historien full av misstag signerade staten. I ett decentraliserat samhälle, det samhälle som historiens samhälle utgör, är detta ett ganska litet problem. Statsmaktens lagstiftning hade inte nog med slagkraft för att detaljreglera människors vardagsliv, utan utfärdade eventuellt några allmäna lagar och krävde att du tjänstgjorde i armén. Fortplantningen av ett givet misstag hos denna typ av statsmakt bromsades ganska snabbt. Men på 1900-talet tog sig historien en vändning. De nya formerna av kommunikation och vapen gjorde att staten kunde börja detaljreglera människors liv på ett effektivt sätt.

Genom polis och modern kommunikation kan alltså lagstiftning spridas och implementeras i en stat oerhört snabbt. Och härav problemet. Ett misstag som staten gör, kommer därför fortplantas till hela landet. Om misstaget skulle gjorts av en aktör på en marknad skulle det fortfarande orsaka skada, men bara skada proportionell till dess marknadsandel. Om staten står för hela marknaden, kommer skadeverkan också bli total.

För det andra problemet i ditt argument, låter jag någon som är mer talför än undertecknad plädera.

"Och på samma sätt som trädgårdsmästaren behöver yxor, sågar, trädgårdsknivar och saxar för att beskära träden, behöver den politiska skribenten tvång för att arrangera sitt samhälle, tvång som han bara kan hitta i lagarna; lagar om tull, skatt, om bidrag, om utbildning.

Socialisterna ser människor som materia att forma i samhälleliga former och om de händelsevis inte är säkra på att de här modellerna fungerar, så begär de en del av mänskligheten som experimentmaterial.
...

Och det är ju en enorm skillnad mellan trädgårdsmästaren och hans träd, uppfinnaren och hans maskin, kemisten och hans kemikalier, bonden och hans sådd! Socialisten tror på fullt allvar att det är lika stor skillnad mellan honom och mänskligheten.

...

Socialisterna har sett förhållandet mellan mänskligheten och lagstiftaren som det mellan leran och krukmakaren.

Medan mänskligheten lutar åt det onda hållet, har (de politiska skribenterna) en böjelse för det goda. Medan mänskligheten går mot mörker strävar de efter upplysning. Medan mänskligheten drivs till synd drivs de till dygden. ...

Eftersom människans naturliga böjelser är så usla att man bör ta ifrån henne friheten, hur kan det komma sig att organisatörernas böjelser är så goda? Är inte lagstiftarna och dess agenter en del av mänskligheten? Tror de att de är formade av en annan lera än resten av mänskligheten?"

Citatet är från Frédéric Bastiats essä "La Loi" från mitten av 1800-talet. Den finns att läsa på internet, under dess engelska namn "The Law".

2008-05-01 @ 11:44:17
Postat av: Johan Lindell

Word

2008-05-01 @ 12:38:47
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Baffe

Du har angående mig i dagsläget, jag har varit lite för aggresiv och har inte accepterat sådant som andra sagt till mig. Jag kanske håller på och blir det jag alltid avskytt, en liten människa som inte accepterar andras åsikter och kommentarer.
Men jag kan la ta och skylla på min antibiotika, den är dock slut :P.

Det här med fritt val, gör vi någonsin något vi själva vill utan att söka efter andras godkännande?
Jag känner iallafall inte att jag har ett fritt-val om man tänker så, tyvärr är jag inte ALLTID stark nog att stå emot allt jag själv inte vill och stå bakom det jag står för.
Tyvärr är det så, men hur är det för dig fru wallenberg? Gör du alltid som du vill, står du bakom dina åsikter och tankar 100 % eller är du lika förlorad som oss andra?

2008-05-01 @ 15:19:57
URL: http://bafraw.blogg.se
Postat av: Baffe

rätt ska det nog stå, förstår inte varför det inte kom med ;P.

Och det här med hundar, haha jag vill verkligen men jag är så rädd för hundar ( när jag var liten hoppade en på mig när jag cyklade, ok han ville leka men jag är vettskrämd)
Hittade en blogg som du kanske skulle gilla, en svensk tjej som bor i Iran (för tillfället tror jag)
http://www.veckorevyn.com/bloggar/elin-blogg/

Ha en fortsatt trevlig dag =)

2008-05-01 @ 15:26:20
URL: http://bafraw.blogg.se
Postat av: Joel

Wawawiwa.. här var det jävlar i mig romaner i både inlägg och kommentarerna..

Och jag är nog lite benägen att hålla med.. Vad fan är det med alla dessa jävla produkter som finns?

Fast jag håller på en annan lösning. Slopa allt som inte är producerat i närmaste kvadratmilen.. På så sätt lär man ju skära ner både antalet val samt antalet körda mil med leveranser en jävla massa, samtidigt slipper vi rika suerjättar och får en roligare kultur för varje ort..

Länge leve den lilla!

2008-05-01 @ 15:40:51
URL: http://joelsunderbara.blogg.se
Postat av: Baffe

Jag är rätt känslig, men älskade dialogen du har med i detta inlägg.
Kan inte bli mer sant faktiskt..

Word up!

2008-05-01 @ 15:56:30
URL: http://bafraw.blogg.se
Postat av: Fröken Wallenberg

S: Detta kan vara min bloggs längsta kommentar någonsin, jag är hedrad! Dock håller jag ju inte med dig, men det var våra olikheter som triggade dig, så det är bara naturligt. ; )

Johan: Eftersom jag känner dig, så antar jag att det är S:s superlånga kommentar som du Wordar och inte mitt inlägg, suck ...

Joel: Jag håller med dig helt. Varför importera frysta hallon från Estland, om det växer Hallon i min egen skog (som dessutom Estländare plockat, skeppat över till Estland för paketering och sedan skeppat tillbaka till Stockholm igen)
Men om länder nödvändigtvis MÅSTE vara marknadsledare på nånting så är det bättre att de är marknadsledare på NYTTIGA och BRA saker, inte farligt skräp.

Baffe 1:Jag strider med mina INTE fria val hela tiden. Äter till exempel Big Mac med god aptit, (hatar dock den stackars burgaren medans ...). Men jag står ALLTID för mina åsikter. Tyvärr är vi inte alltid eniga, mina jag och JAG. Jag måste ständigt bekämpa Missbrukare Wallenberg, Psykopat Wallenberg, Doktor Wallenberg och de andra, men oftast vinner Fröken Wallenberg.

Baffe 2: Tack! Ja, jag är också känslig, men den här gången släppte jag lite på känsligheten för ett gott syfte. : )

2008-05-01 @ 17:00:03
URL: http://frokenwallenbergsangrydiary.blogg.se
Postat av: I

Alltså jag ville verkligen kommentera detta, men jag är helt slut efter att ha läst ditt inlägg och kommentarerna.
Jag måste vila.
Återkommer.

2008-05-01 @ 18:53:28
URL: http://invertedtwins.blogg.se
Postat av: Sketis

Ja du. *suck* Pengarna vinner ju alltid...

2008-05-01 @ 20:43:39
URL: http://sketaful.blogg.se
Postat av: Jonas Gunnarsson

Ett problem har alltså blottlagts. Inget stort problem, men ändå ett problem, att behöva "välja och tänka själv"? Även små problem kan behöva lösas. Lösningen är att staten ska bestämma vad som får köpas och säljas, och kanske även vad som får tänkas.

Jag ringer till handelsrådet. J=jag, H=handelsrådet.
J: Hej, mitt namn är Jonas.
H: Hej Jonas, vad har du för ärende?
J: Jag har hört att Finland har miljövänligare mobiler, med fler finesser, kan vi inte importera dessa?
H: Nej, som svensk medborgare ska du köpa svenska produkter. Vi har, som du nog vet, avskaffat den internationella handeln, för att motverka utsugning och överkonsumtion.
J: Ja, men nu har vi bara några få produkter och på många av dessa är det ransonering. Vi har blivit ett fattigt land och utvecklingen går bakåt. Vi uppnår ju inte det vi vill uppnå med det här systemet.
H: Jo, vi uppnår det vi vill. Vi har kontroll på folks konsumtion.
J: *Tystnad* Tänker: De som kan utnyttja systemet gör det, för oss andra leder det till misär. Säger: Okey, tack.
H: Tack!

Jag tänker: Ska jag leta upp en motrörelse, eller ska jag foga mig?

2008-05-02 @ 00:06:19
Postat av: Neumann

Jag håller med Jonas Gunnarsson och S här ovan. Det är en väldigt skrämmande tanke för mig att degradera sig själv till omyndig inför staten. Hur kan vi lita på att staten är en god förälder? Vill vi förbli omyndiga livet ut? Att skaka av sig allt ansvar och sedan skylla allt på de vi en gång hyllade tycks vara ett vanligt beteende, men är det inte ganska barnsligt egentligen?

2008-05-02 @ 00:49:54
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Pappa C

Oj vilket engagemang!

Jag hade laddat för en skön kontring här men S:s monsterinlägg tog tänderna ur munnen på mig.

I den ideala världen delar alla på alla pengar, alla bestämmer allting tillsammans, mjölken är ekologisk och mobilen köps på konsum.

Jag ska inte breda på för mycket här - men enligt enklaste trial-and-error-metodiken så tror jag redan att några hundra miljoner ryssar testat detta, med ett ganska dåligt utfall.

2008-05-02 @ 08:34:22
URL: http://www.pappac.se
Postat av: Jonas Gunnarsson

Problemet med mobilers strålning - om det existerar en enkel lösning varför är den inte implementerad redan?

Som jag ser det beror många problem på kunskapsbrist. Förr trodde man att rökning var hälsosamt, PCB, DDT och neurosedyn var förträffliga substanser. Nu vet vi bättre om dessa.

Är mobilstrålning farlig eller inte? Enligt nuvarande kunskap är inte mobilstrålning i låg dos farlig, men i hög dos kan den orsaka uppvärmning av närliggande vävnad. Huruvida det är farligt eller ej verkar inte vara klarlagt. Om man vill minska strålningen bör man använda handsfree.

Jag anser inte att fler intressenter på marknaden gör att kunskapen minskar, men det gör att det introduceras fler saker på marknaden som vi behöver få kunskap om. Det stora flödet av information via medierna tar möjligtvis tid från andra saker. Är det i huvudsak bra eller dåligt? Är det bättre att avstanna produkt- och informationsspridningen?

2008-05-02 @ 09:42:05
Postat av: emma

En dag ska jag läsa allt det här och bli smart. Men just nu är jag nog mer på Morgonsoffan-nivå.

2008-05-02 @ 09:47:39
URL: http://barabratack.blogg.se
Postat av: Petra

Hej! Jag var bara inne och kikade lite på din blogg. Hoppas att du får en skön helg! //Petra

2008-05-02 @ 16:59:44
URL: http://www.petra79.blogg.se
Postat av: Valier

Jag var också bara inne här och kikade lite på Petras kommentar. Mycket fyndig.

2008-05-02 @ 20:25:15
URL: http://valier.se
Postat av: Baffe

Baffe 1:Jag strider med mina INTE fria val hela tiden. Äter till exempel Big Mac med god aptit, (hatar dock den stackars burgaren medans ...). Men jag står ALLTID för mina åsikter. Tyvärr är vi inte alltid eniga, mina jag och JAG. Jag måste ständigt bekämpa Missbrukare Wallenberg, Psykopat Wallenberg, Doktor Wallenberg och de andra, men oftast vinner Fröken Wallenberg.

Fröken lilla, hur kan du äta kött och samtidigt tycka att det är gött?
Jag vet inte om jag gör detsamma som dig, gör saker jag känner för men endast bara för att jag vet att det drabbar någon annan eller något i världen negativ, som det här med kött. Har slutat äta det för att jag har insett vilka konsekvenser vårt köttätande haft för både fattiga och också för miljön.. nja jag vet inte, jag är inte precis en ja sägare som går med på allt som sägs, men det finns något inom mig som håller med på allt jag läser också. Vad kallar man en som mig då?

2008-05-02 @ 20:28:33
URL: http://bafraw.blogg.se
Postat av: Esther Margar

Tänk att vara saknad, mycket gulligt av dej frk W. Men nu kan du ta en paus i letandet jag plockade upp Gunnarsson på vägen hit som du ser.

2008-05-02 @ 21:42:42
Postat av: Johan Lindell

Låt oss titta på hur "Staten" skött sina åtaganden under min uppväxt och fram till idag.

- Hej Televerket. Jag bor fem meter ifrån en telefonstolpe och jag skulle vilja ha ett extrajack installerat för kabel-TV i mitt hus.
- Det går bra. Det kommer en hantverkare en måndag.
...

..

.

En onsdag hittar jag en lapp min dörr. Hej, du var inte hemma en udda onsdag i april mellan 11.04 och 11.07, därför får du vända dig till huvudkontoret i Stavanger för att boka en ny tid. Med vänlig hälsning, Telefon-Lasse.

En vecka senare kommer en räkning på 34.500 kronor för framkörning och icke utfört monteringsarbete.

Låt oss se hur det gick med de privata alternativen som uppstått på senare år.

- Hej Bredbandsbolaget. Jag bor fem meter ifrån en telefonstolpe och jag skulle vilja ha ett extrajack installerat för kabel-TV i mitt hus.
- Det går bra. Men det är Televerkets stolpe, vi hyr bara den. Men det kommer en hantverkare en måndag.
...

..

.

En onsdag hittar jag en lapp min dörr. Hej, du var inte hemma en udda fredag i oktober mellan 11.04 och 11.07, därför får du vända dig till huvudkontoret i Kiev för att boka en ny tid. Med vänlig hälsning, Telefon-Lasse.

Telefon-Lasse är nu konsult åt installationsfirman Solna El. Solna-El är nu bulaner åt Telia, som i sin tur äger luften och marken. Bredbandsbolaget hyr möjligheten att dra en sladd från Telia till mig, viket jag får betala varje månad. När jag ringer Kundservice är det ytterligare ett annat företag som ger Kundservice åt 43 företag samtidigt. De finns i Enköping. På Gotland finns det sommarstugor. Egentligen är Bredbandsbolaget ett företag som inte finns. Det enda som syns är en reklambyrås annonskampanjer, samt deras logotyp på räkningar. Den enda som egentligen är anställd på Bredbandsbolaget är några chefer och deras sekreterare. Resten är andra företag man hyrt in. Vill man klaga, kan man skicka ett dum-mail till en hemsida ingen läser. Vill man prata med någon vet de inte vad man pratar om. Vill man ha tag på någon, tja, det går inte.

Den här historien är rätt hårt baserad på ett par av mig i verkligheten upplevda händelser.

Det var en man som det gjordes någon långfilm om för inte alltför många år sedan. Han fick Nobelpris i matematik och filmen fick en Oscar. Han tes var att man alltid ska köpa det näst dyraste. Det dyraste är säkert bra, men det är för dyrt och blir snart billigare. Det billigaste är alltid för billigt för att vara sant och blir snart dyrare än det dyraste. Mellanalternativet är bäst. Det här börjar så smått bli en verklighet även i vårt land när statliga och privata företag ska göra upphandlingar. Vem vet, snart kanske det löser sig ändå. Tänk ändå...

2008-05-02 @ 22:19:45
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Johan Lindell

Vad hände med mitt första debattinlägg?

2008-05-02 @ 22:21:02
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Johan Lindell

Hej igen!

Del 1

Fria val verkar vara på tapeten. Och vad som styr våra val är ju som bekant en allsköns soppa av marknadsföring, kunskap och, inte minst, stundens begär. Jag vet inte hur många det kan vara av världens intelligentaste män som på Nobelfesten fått nåra glas för mycket och i stundens hetta bestämt sig för att lägra kvällens Lucia på efterfesten? Och när frugan får veta så var det kanske inte världens smartaste kille ändå. Men det var ett beslut. Och de var förhoppningsvis två om att ta det.

I Frk Wallenbergs älskade USA kan en vanlig konversation på vilken restaurang som helst låta så här:
"Vill ni ha ris, pasta eller potatis till den där biffen?"
"Potatis tack."
"Vill ni ha kokt, stekt eller friterad potatis?"
"Stekt"
"Vill ni ha stekt fast, mjölig eller färskpotatis?"
"Vill ni ha grillkrydda på den stekta potatisen?"
"Vill ni ha...?"
"Ge mig för f*n pommes frittes."
(Jag tror jag skrivit det här förut, fick en deja vu!)
Å andra sidan kan man jämföra det med vilken halvsnobbig restaurang som helst i Stockholm.
"Jag ser här i menyn att ni serverar Hasselbackpotatis till Rådjurssadeln. Skulle jag möjligen kunna få det istället för ris till min kyckling?"
"Nej, det är inte möjligt tyvärr, det strider mot vår policy."
Så, i förlängningen kommer kunderna börja gnälla och tappa besökare, vilket leder till att man tar till den förhatliga amerikamodellen för att blidka alla.

Fria val.

Naturligtvis har vi fria val. När jag skulle börja gymnasiet ville jag bli ljudtekniker. För att bli det var jag tvungen att bli elektriker och ingenjör först. Det hade jag inte räknat med. Idag finns det en ljudteknikerlinje. Det finns också en cirkuslinje och en balettlinje. Det lär inte dröja länge innan det finns en flygvärdinnelinje heller. Blidka alla.

Jag lovar jag fortsätter när jag fått i mig lite mer rödvin. Tack så länge för uppmärksamheten.

2008-05-03 @ 00:01:59
Postat av: Johan Lindell

När 1:a Maj ändå är förbi.

Del 3.

Hade socialismen fått råda, a la WallEnBerg, hade Sverige fortfarande använt skrivmaskiner och en mobiltelefon i tegelstensformat hade varit möjlig att låna 3 minuter på ett Bibliotek. Det hade säkert fungerat jättefint. I den verkligheten.

Idag skriver tidningarna spaltmil om en mobiltelefon som heter I-phone. Den kommer från USA och är det ballaste man kan äga. Trots att den inte går att köpa, eller använda i Sverige. Det hindrar dock inte driftiga människor från att åka till USA, köpa några och sedan ta hem dem och bygga om, samt sälja med nån tusenlapps förtjänst. Och, ja, man kan ringa med den också. Det är en riktig verklighet. Så trots att ett fåtal människor arbetar mot detta påfund, är det alltid många fler som är intresserade av sund kapitalism. Jag vill ha en produkt, den finns inte, men det går att ordna. Du blir glad, säljaren blir glad. Frk W blir sur, men använder gladeligen sin amerikanske ordbehandlare ändå. (Fast du i hemlighet har en skrivmaskin under sängen... in case of revolution.)

Hur kul vore livet egentligen utan, amerikanska jeans, kläder, mat, musik, teknik, film, litteratur, forskning? Vad är det vettiga alternativet?

Bill Gates har i skrivande stund privat skänkt mer pengar åt forskning och välgörande ändamål i tredje världen än FN totalt. Det är sund kapitalism, och avdragsgill. ;-) Och den gåvan hade inte varit möjlig om människor varit nöjda med en ordbehandlare från Konsum.

I övrigt har jag inte så mycket att kommentera frk Wallenbergs propaganda och historieförfalskning.

Därmot är Rijks baginboxrödvin ett högst prisvärt val på systembolaget. Mmm.

Och så vill jag avsluta med en liten brandfackla mot miljövänner av rang.

Min kusin på Gotland odlade i många år gul lök. Många lökar blev det. Han odlade tonvis och under de bästa åren hade han nästan monopol på Upplands lökmarknad. Löken togs upp, lagrades och förpackades i säckar i När. Fraktades med Färja till fastlandet och via lastbilar till Uppland där ni och jag kanske åt hans fina mat. För en sån lök fick Gunnar ungefär 25 öre. Men sen en dag kom det ett brev som sa att nu skulle man istället köpa sin lök från Nya Zeeland. Där fick man minsann köpa lök för 15 öre stycket. Uj uj, tänkte Gunnar och sa, ja men kör i vind. Ni får löken för 12 av mig. Och så konkade han. Ty Gunnar hade inte råd att sälja lök så billigt. Det har man i Nya Zeeland. För där odlar man lök på 14 Gotländska arealer, per bonde. Och så skeppar man det till Sverige. Och det är ju dumt.
Men samtidigt, har detta tilltag naturligtvis inte passerat vare sig EU eller andra världsdelar obemärkt. Trots av vad aktivister och andra tror, sitter det kloka män och räknar och räknar. Och se, det visade sig vid en närmare granskning att det spar både pengar och miljö att skeppa 3 miljoner ton lök från Australien till Europa än att låta Lokets Lastbilar stånka Sverige runt med sina Kiev-reggade diesellastbilar.

En fullsatt SL-buss släpper ut mer skit i naturen än om alla passagerare hade kört varsin miljöbil. Och lika mycket som om 75% av passagerarna hade tagit sina vanliga bilar.

En familj som reser till Thailand konsumerar lika mycket koldioxidutsläpp som ett års bilkörning i en icke miljöbil. Per familj, inte per flygplan. Så tänk på det nästa gång ni aktivister drar till Bangkok för att röka örter.

2008-05-03 @ 00:13:17
Postat av: Kevin Silver

Röka örter är inget att skojja om!!!
Det finns faktiskt dom som får de på recept!!!

Det här börjar låta som värsta riksdags debatten!!!
Vad ni säjer om politiken så kommmer borgarna och stureplans bratsen få spö när mona fått ordning på partit igen efter gods ägaren Perssons år vid makten. Fast jag gillar jänkarnas kläder och bilar oxå förståss!!! Dom har ju demokrati och bra saker!!!
Vuxna män ska inte åka miljö bil!!! De skall åka vinkel åtta!!!

Jag har förresten aldrig sagt i min blogg att jag gillar plast tuttar. Jag gillar SNYGGA tuttar!!
Har man det får man gärna gå utan behå. Inte annars!!

2008-05-03 @ 00:36:41
URL: http://kevinsilver.wordpress.com
Postat av: Kevin igen

Förresten så skriver ni med svåra ord och långa meningar som är svåra att hänga med i.
Även Wallenberg fast du sa att du inte ville det!!!

Varför är ni oxå annonyma??
Har alla rökt örter själva!!! Inte bara Lindel??
NU går vi och lägger oss och så läser ni vad ni själva skrivit i morrn. Det är diarre.

2008-05-03 @ 00:43:27
URL: http://kevinsilver.wordpress.com
Postat av: Fröken Wallenberg

Vallokalen är nu stängd.
Detta var en folkomröstning gällande fri marknad och avregleringen av vatten i bostäder. En majoritet här i kommentarsfältet verkar vara FÖR en avreglering och Sverige kommer således att släppa toalettvattnet (och annat vatten) fritt. Utanför våra gränser står vattenleverantörer redan och stampar.

Några exempel:
ISHAVSVATTEN (sägs vara bra för hyn)
VÄTTERNVATTEN (det lite trista oexotiska alternativet)
GANGESVATTEN (budgetalternativ)
DÖDA HAVET-VATTEN (ingår: en årsförbrukning flingsalt för en medelstor svensk stad)
Samt det mest exklusiva: SAHARAKÄLLS-VATTEN (700kr decilitern)
Observera att de som inte gör något val automatiskt hamnar hos sin lokala sjö eller källa. Stockholmare exempelvis hamnar automatiskt hos MÄLARVATTEN! (B-bella: Mälarvatten? Det är bara sååå 2007)

Inom några dagar kommer ni att ha blivit uppringda av samtliga leverantörer för presentation av abonnemang. Information om detta kommer att delas ut i form av en 517-sidig broschyr som levereras direkt till er dörr av sumobrottare.

2008-05-03 @ 00:52:30
URL: http://frokenwallenbergsangrydiary.blogg.se
Postat av: Fröken Wallenberg

Roligt att se er förresten, Gunnarsson och Esther, jag blev lite orolig!

2008-05-03 @ 00:56:39
URL: http://frokenwallenbergsangrydiary.blogg.se
Postat av: Jonas Gunnarsson

Wallenberg: Sumobrottare? Efter alla trappor lär det vara nerbantade sumobrottare. Men jag är glad att sumobrottare kan ta sig vidare till andra karriärer.

Det finns för övrigt ganska många olika vatten på flaska att köpa i affären.

2008-05-03 @ 01:30:23
Postat av: buff

skrev ju inlägget nu inatt så nej jag har inte somnat än :)
kan inte slappna av så jag hoppas på att däcka av utmattning så småningom.

2008-05-03 @ 02:49:04
Postat av: Johan Lindell

Det visar sig att det statliga vattnet i Stockholm innehåller för höga spår av läkemeddel för att vara ok. Plötsligt har vi inte världens renaste vatten längre. Tack för det Göran Person.

2008-05-03 @ 14:42:40
URL: http://www.jois.blogdrive.com
Postat av: Jonas Gunnarsson

Jois: Läkemedelsrester, aj då. Nu kommer det att växa ut bröst på alla. Jag misstänker att läkemedelsresterna är tillsatta med avsikt, av jämställdhetsivrare. Nu kommer männen att behöva amma barnen. Fast vill inte kvinnor egentligen ha patent på det?

2008-05-03 @ 15:57:40
Postat av: Fröken Wallenberg

Gunnarsson: Jag tror att sumobrottarna dumpar dem i porten, som telefonkatalogerna ...

Johan härnere: Aj då. Då blir det Kievvatten istället. Eller Ganges.

Gunnarsson: Ja, av jämställdhetsivrare! Men inte för amningen, utan för jämställdheten på badhusen ALLA ska bära bikiniöverdel!

2008-05-03 @ 22:48:46
URL: http://frokenwallenbergsangrydiary.blogg.se
Postat av: Pappa pang i Hägersten.

Jag svalkar mig gärna i vårkallt vatten. Men att göra något så enkelt som ta del av din vokala akrobatik är något som jag lätt tappar på vägen. Tack för det jag har kunnat inmundiga denna kväll.

2008-05-04 @ 22:10:32
Postat av: Fröken Wallenberg

Pappa Pang: Oj. Kallt vårvatten? I Sverige? Det är ju inte ens varmt i Kalymnos vatten än! Huuuuu ... burr ...

Då läser jag hellre Mein Kampf tror jag. Eller matematiska formler. Matte D,E,F och Ö.

Ps. Pang? Som i pang-pang? Då kan vi ta en duell. Jag är BÄST på skytte! /(Till och med född Skytt) = Ledtråd i Pappa C-uppsats)

2008-05-06 @ 18:21:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0